Geniet van het prachtige Wanssum!

Wanneer u bij binnenkomst door onze industriehaven verder kijkt dan de betonnen silo’s en havenkranen ziet u dat Wanssum (Wânsem) een prachtig dorp is midden in de prachtige Noord-Limburgse natuur.

Sinds 2018 heeft Wanssum en omgeving een complete metamorfose ondergaan, onder het project Mooder Maas. Dit heeft vele extra bezienswaardigheden en mooie fiets- en wandelroutes opgeleverd.

Het is goed toeven in en rondom onze jachthaven. Wij hebben enkele lokale bezienswaardigheden en activiteiten voor u op een rijtje gezet.

1. Natuurgebied Het Broek

Sint_Goar_kapel_jachthaven_wanssum

Natuurgebied het broek ligt in het verlengde van jachthaven Wanssum richting het dorp Meerlo. Door natuurgebied het broek loopt de Grote Molenbeek, deze beek mondt uit in onze haven.

In het stuk bos ligt de bekende St. Goar Kapel. Deze kapel uit 1662 is een van de oudste uit de regio. Uit de put bij de kapel werd er geneeskrachtig water geschept en roept men St Goar aan als patroon om koude koortsen of bibberkoortsen te genezen. Men ging hier toen op bedevaart naar St Goar. In de 2e helft van de 19e eeuw sloopte een groep schoolkinderen de put. De put werd hersteld en later definitief gesloopt. De kapel bleef in orde en is vandaag de dag nog steeds een prachtige bezienswaardigheid waar ook het Pieterpad langs loopt.

2. Landgoed Geijsteren

rosmolen_geijsteren_jachthaven_wanssum

Met ongeveer 700 hectare aan natuur en cultuur is Landgoed Geysteren een prachtige bezienswaardigheid. Bezoek watermolen De Rosmolen aan de Oostrumse Beek of neem een kijkje bij de Willibrorduskapel. Dit rijksmonument kenmerkt zich door de gotische stijl.

Naast de kapel bevinden zich een eeuwenoude waterput die van oudsher bekendstaat als de heilige bron en een grenspaal uit 1551. Deze paal markeert de grens tussen het Land van Cuijck en het Land van Kessel.

3. Zwembad de Broekberg

zwembad_de_broekberg_jachthaven_wanssum

Heeft u een gezin met jonge kinderen dan is het zeer de moeite om openlucht bad de Broekberg in Wanssum te bezoeken. Na verdrinkingen van jonge kinderen uit het dorp eind 1960 in onze geliefde Maas besloten enkele dorpsbewoners dat het tijd was voor een dorpsbad.

Vandaag de dag wordt dit openlucht bad nog steeds gerund door enkel vrijwilligers. De Broekberg is in de zomerdag, bij mooi weer open voor bezoekers van 13:00 tot 18:00 uur.

4. Golf- & Country Club Geijsteren

Golfbaan_geijsteren_jachthaven_wanssum

Voor de schipper die graag een balletje slaat is Golf- & Country Club Geijsteren de ideale plek. Deze 18 hole golfbaan midden in de Geijsterse natuur is een ware oase van rust. Gasten van de golfbaan dienen tijdig te reserveren en betalen een greenfee. Voor meer informatie kijk op: www.golfclubgeijsteren.nl

5. Visvijver ‘ Het Wanssums Ven’ van Hengelsport Vereniging Het Alvertje

Visvijver_het_ven_jachthaven_wanssum

Heeft u een visvergunning en bent u uitgekeken op het vissen in de Maas? Het Wanssums Ven telt maarliefst 4 grote vijvers voor sport en recreatie. Vooral voor karper-vissers is deze visvijver een waar genot. Het vangen van karpers tussen de 2,5 en 3,5 kilo is geen uitzondering in deze vijvers. Ook voor een wandeling is Het Wanssums Ven een prachtige plek. Voor meer informatie kijk op: www.hsvhetalvertje.nl

6. Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon is een indrukwekkend educatief Museum over de Tweede Wereldoorlog op de grens tussen Brabant en Limburg waarbij de focus ligt op de Slag bij Overloon (Loën). Het museum kent een zeer grote collectie historische voertuigen, wapens, uniformen en andere overblijfselen uit deze periode van onze geschiedenis. Het museum zelf is zeker niet stil blijven staan in de tijd. Zo is er vanalles te zien en te doen, ook voor de kinderen. Wist je dat er zelfs een vrij toegankelijke fietsbrug door het Museum loopt?

7. Natuurgebied Maasduinen

Natuurgebied de Maasduinen strekkend van Gennep tot Arcen kent diverse natuurparken welke absoluut de moeite waard om te bezoeken. Een mooie ronde fietsen of wandelen rondom het Reindersmeer te Well, of breng een bezoek aan natuurgebied de Hamert in Arcen. De Maasduinen kennen veel diversiteit op het gebied van landschap, flora en fauna.

8. Natuurgebied Maaspark Ooijen-Wanssum


Nieuw in onze regio is het Natuurgebied Ooijen-Wanssum. Dit relatief nog onbekende stukje natuur is ontstaan uit de gebiedsontwikkeling tussen Ooijen-Wanssum waarbij een groot deel van de maasoevers zijn afgegraven om zo ruimte te maken voor het water. Door dit stukje waterbeheer zijn de dorpen aan Wanssumse kant van de Maas niet alleen een stuk veiliger geworden voor hoog water. Ook de natuur heeft de ruimte gekregen om zich tussen de dorpen Wanssum, Blitterswijck (Blitterswik), Meerlo (Mieldere) en Broekhuizenvorst (Brokezevôrs) te herontwikkelen.

9. Venray Centrum

In 2010 werd Wanssum onderdeel van de Gemeente Venray. Het centrum van Venray (Venroij) is een charmante bestemming die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Met winkels, supermarkten, restaurants, cafe’s en leuke terasjes zijn er meerdere redenen om het centrum van Venray even te verkennen.

Venray kent enkele prachtige gebouwen zoals de Grote Kerk en het Oude Raadhuis gelegen aan de Grote Markt te Venray. Ook de waterpomp op de grote markt uit 1910 is een fraai stukje ‘Rooijse’ historie.

Tip van de havenmeester: Op zaterdagmiddagen is de 84m hoge kerktoren van de Grote Kerk geopend voor publiek. Wekelijks is er in Venray ook een markt op maandagochtenden aan het henseniusplein.